Kleine, slimme deeltjes

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • vrijdag 13 maart 2015 19u00 - 23u59
Parochiezaal Hagelstein - PATERSWEG 1, 2860 SINT-KATELIJNE-WAVER
Hoe nanotechnologie ons leven kan veranderen. Vlekvrije kleding, thuisdiagnose bij ziekte, zelfreinigend glas, computerbeeldschermen zo dun als papier en oprolbaar, een koelkast die meldt wanneer het eten bedorven is,? Absurde sciencefiction of niet? Dankzij nanotechnologie lijken deze ontwikkelingen dichterbij dan we denken.
In deze gevarieerde voordracht neemt Lieve Goorden jullie mee in de wereld van nanotechnologie. Nanotechnologie wordt gezien als één van de meest baanbrekende technologieën voor de komende jaren. Maar wat is het precies, hoe kan het ons leven veranderen, welke voordelen zijn er en welke nadelen? Vlekvrije kleding, thuisdiagnose bij ziekte, zelfreinigend glas, computerbeeldschermen zo dun als papier en oprolbaar, oplossingen voor energievraagstukken, een koelkast die meldt wanneer het eten bedorven is,… Dankzij nanotechnologie lijken deze ontwikkelingen dichterbij dan we denken. Maar er zijn ook veel vragen. Er zijn al heel wat nanoproducten te koop. En nog veel meer nanotechnologieën zijn er in ontwikkeling in de laboratoria. Hoe veilig en betrouwbaar zijn die nieuwe technieken? Dragen ze bij tot onze autonomie of worden we juist meer afhankelijk van deze technologie? En wat met onze privacy? Hoever willen we gaan met het sleutelen aan onze hersenen, laten we toe dat er gemorreld wordt aan onze intelligentie, ons humeur en ons karakter? Of dat niet-zieke mensen zich zullen behandelen om ‘beter’ en ‘slimmer’ te worden?  

Prof. Lieve Goorden behaalde een doctoraat in de Politieke en Sociale wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Daarna werkte ze bij de Sociaal Economische Raad Vlaanderen in Brussel en bij de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek in Delft. Ze deed er onderzoek naar het publiek debat over de nieuwste technologieën. Tot recent was ze de coördinator van het onderzoeksproject ‘Nanotechnologieën voor de Maatschappij van Morgen’, met naast de Universiteit Antwerpen ook de KU-Leuven en IMEC (het Nano-elektronisch onderzoekscentrum in Leuven) als onderzoekspartners. Ze doceert het vak ‘Technologie en Maatschappij’ aan de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Professor Lieve Goorden
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Drie Koningen Sint-Katelijne-Waver
Prijs
€ 6,00
€ 8,00 voor niet leden.
Reservatie
infoavond@lg3koningen.be
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

0478 05 73 62

Meer activiteiten